Детски термометри

Детски термометри

Надеждният термометър е крайна необходимост за всеки родител. Топлото чело на детето ви очевидно е знак, че нещо не е наред и понякога положението може да е по-лошо, отколкото си мислите. Например, при бебета, по-малки от 4 месечна възраст, едно на пръв поглед леко повишаване на температурата може да е знак за някакво сериозно заболяване или инфекция.

В статията ще ви предложим обзор на някои от най-надеждните и съвременни термометри предназначени за деца.

Дигитален ректален термометър

Това са едни от най-надеждните термометри, даващи много точни показания, нещо от изключителна важност за новородени. Може да се намерят в почти всяка аптека и не са скъпо струващи. Единственият им недостатък е, че измерването на температурата изисква определено време, което може да раздразни болното дете или да се наложи да го будите от сън, за да измерите температурата му. При използването на този термометър, повечето родители имат притеснения дали ще причинят болка на децата си при поставянето му, но в повечето случаи тези страхове са неоснователни, тъй като дизайнът им не позволява да бъдат поставени по-надълбоко и да причинят болка.

Многофункционални детски термометри

Такива термометри отчитат телесната температура със специален сензор, разположен в малкия метален връх в единия край и позволяват да измервате температурата на детето си орално, ректално или под мишницата. Тези термометри са едни от най-простите, най-евтините и с едни от най-добрите резултати при точно отчитане, особено ако се използват ректално. Подобно на  ректалния термометър, този също изисква от родителите да събуждат болното дете и да му причиняват неудобство, въпреки че това не е непременно наложително, ако измервате температурата на детето под мишницата.

Челни или слепоочно-артериални термометри

Тези термометри са доста по-нов продукт и това обуславя по-високата им цена. При измерване на температурата, те използват инфрачервен скенер, който сканира с едно движение областта на челото, което ги прави безопасни, много удобни и подходящи за деца, поради което се използват в много болнични заведения. Преди години те се препоръчваха само за деца над 3 месеца, но последните изследвания опровергаха тези твърдения. Ако се колебаете, когато ги използвате за деца под 3 месеца, сравнете резултатите си, използвайки ректален термометър.

Ушни термометри

Ушните термометри използват инфрачервен лъч, който измерва температурата на детето във вътрешността на ушния канал. Обикновено те са бързи, безопасни и в никакъв случай некомфортни. Единствено, могат да бъдат малко по-капризни от другите термометри при отчитане на температурата, защото трябва да се поставят на точно определено място, за да имате сигурно отчитане.  Препоръчват се за деца над 6 месеца.

Задушни термометри

Подобно на челните термометри, този модел също използва скенер, но показанията се взимат от областта зад ухото, по-специално от сънната артерия. Тези термометри са едни от най-новите на пазара и затова все още няма ясна единодушна оценка за тяхната надеждност. Позволяват измерването на температура дори, когато детето ви спи, което ги прави много удобни.

Орални термометри

Те са най-подходящи за деца над 4 години, които ще могат безопасно да стоят с термометъра под езика си, докато той отчете температурата.

Аксиларен термометър

Такива термометри измерват температурата под мишницата, което ги прави лесни за ползване, удобни и безопасни, но не толкова точни като ректалните, ушните или челните термометри. Нямат възрастови ограничения.

Умни термометри

Това са най-новите термометри на пазара и са създадени, за да могат да се използват през интерфейса както на телефони, така и други електронни устройства. Някои от тези термометри имат подобна на превръзка част, която се поставя под мишницата на детето, където измерва температурата и безжично я предава. Други такива модели използват термометър, който се използва под мишницата, орално, ректално или ушно, а след това се включва в телефона ви или му изпраща данните чрез безжична мрежа. Температурата на детето може да бъде следена като диаграма през дълги интервали от време, а информацията лесно може да се сподели с професионално медицинско лице.

 

Информация за безопасност

Потапянето в топла вода повишава телесната температура за близо един час и затова не се препоръчва да се взимат отчитания веднага след като сте изкъпали детето си. Ако имате бебе под 4 месечна възраст или по-голямо и забележите симптоми на заболяване, не изчаквайте, използвайте термометър и потърсете професионална медицинска помощ, а ако използвате мултифункционален термометър, ограничете действието му само до една зона (ушна, ректална или под мишницата), за да ограничите евентуалното разпространяване на бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *