Най-често срещаните заблуди за хипнотерапията

Най-често срещаните заблуди за хипнотерапията

Най-често срещаните заблуди за хипнотерапията. Хипнотерапията все още се счита за противоречива, тъй като много специалисти по психично здраве оспорват нейната ефективност и хората понякога се страхуват да я опитат. Съществуват редица митове и заблуди относно хипнотерапията. Които могат да повлияят на начина, по който хората гледат на този терапевтичен инструмент.

  • Хипнотерапията често се бърка със сценичната хипноза. Сценичните хипнотизатори са изпълнители, които отлично четат хората. Те търсят екстраверти, които ще представят страхотно шоу за тълпата. Спорно е дали темите им наистина са хипнотизирани. Но са готови да се съгласят с понякога скандалните предложения на сценичния хипнотизатор.
  • Хипнотерапията не ви кара да забравяте какво се е случило. Ще запомните нещата, които се случват по време на вашето хипнотично състояние, няма да спите или да сте в безсъзнание и ще можете да нарушите хипнотичния транс по всяко време.
  • Хипнотерапията не води до загуба на контрол. По време на хипнотерапията вие оставате под контрол. Не е възможно някой да ви принуди да правите нещо против вашата воля, дори и под хипноза. Вие ще бъдете настроени към работата, и по този начин може да не обръщате внимание на обкръжението си, но винаги ще отговаряте за собствените си действия, поведения и изявления.
  • Това, че сте хипнотизирани не означава, че сте по-малко интелигентни. Докато някои хора вярват, че не могат да бъдат хипнотизирани, изследванията показват, че повечето хора са хипнотизирани до известна степен. Само около 10% от хората са трудни или невъзможни за хипнотизиране.

Ефикасност

Ефективността и въздействието на хипнотерапията могат да варират в зависимост от индивида и начина, по който се използва лечението. Доказано е, че хипнотерапията има известна степен на ефикасност за някои цели, особено:

  • Намаляване на болката и контрол по време на стоматологични процедури и раждане
  • Намаляване на гаденето и повръщането при лица, лекувани от рак с химиотерапия
  • Намаляване на тежестта на симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва (IBS)

Въпреки че може да помогне на хората да се справят с проблеми, свързани със стреса и тревожността, той може да се прилага най-добре, когато се използва заедно с лечение от първа линия, като когнитивно-поведенческа терапия (CBT) и лекарства.

Резултатите от проучване, публикувано в изданието от май 2021 г. на Journal of Affective Disorders, установиха, че хипнотерапията не е по-малко ефективна от CBT за лечение на лека до умерена депресия. Резултатите показват, че когато CBT води до намаляване на тежестта на симптомите с 38,5%, хипнотерапията води до намаляване с 44,6%.

Тъй като изследователите продължават да изследват потенциалните приложения на хипнотерапията, тази техника може да получи по-голямо признание при лечението на различни състояния.