Полезна ли е гъбата Шийтаке за косата Ви и помага ли при отслабване

Полезна ли е гъбата Шийтаке за косата Ви и помага ли при отслабване

За да имате здрава коса, във вашата диета трябва да присъстват няколко витамина и хранителни вещества, включително антиоксиданти, витамин D, селен и мед – всички те могат да бъдат намерени в гъбата шийтаке. За съжаление, не съществуват достатъчно доказателства, които да потвърдят колко много гъбата шийтаке може да подобри здравето на косата ни.

 

Ние обаче разполагаме с науката зад неговия хранителен профил, за да ни помогне да информираме нашите решения. Нека да разгледаме по-подробно хранителните вещества, открити в гъбата шийтаке, и как е доказано, че те подобряват здравето на косата ни.

 

Витамин D

Витамин D е от съществено значение за добър имунитет, здрави кости, здрава кожа и здрава коса. Изследванията показват, че липсата на витамин D може да причини загуба на коса и да забави растежа на косата, а недостатъците са свързани със състояния като автоимунни заболявания и алопеция.

 

Селен

Селенът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза и може да помогне за регулиране на растежа на косата. Изследванията са установили, че селенът участва в създаването на нова коса и новоформиращата се коса ще поеме селен, след като бъде изложена на следи от него в кръвта.

 

Мед

Медта е от съществено значение за цвета на косата, но също така може да помогне за поддържане на структурата на косъма. Медта може също да подобри наличието на колаген и еластин в тялото, които увеличават мастните клетки в скалпа. Изследванията са установили, че медта също е неразделна част от стимулирането на растежа на кръвоносните съдове, което е неразделна част от образуването на коса.

 

Антиоксиданти

Антиоксидантите могат да помогнат за поддържането на колагена в тялото. Изследванията показват, че когато се прилагат директно върху скалпа, антиоксидантите могат да подобрят състоянието на скалпа и да помогнат за намаляване на косопада. Смята се, че усвояването на антиоксиданти от храна или добавки също има същите ефекти.

 

ДОБРА ЛИ Е ГЪБАТА ШИЙТАКЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Ако искате да се отърсите от няколко излишни килограма, добавянето на гъба шийтаке на прах към вашата диета може да ви помогне (стига да правите всичко останало както трябва, не забравяйте!). Едно проучване установи, че добавянето на екстракти от гъбата шийтаке към диета с високо съдържание на мазнини може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло, плазмен TAG и отлагане на мазнини при плъхове.

 

Въпреки че това изследване е само върху животни, предварителните резултати са интересни.

 

Някои от най-забележителните хиполипидемични (или намаляващи мазнините) свойства на гъбата шийтаке включват b-глюкан и еритаденин.

 

Еритаденин

Еритаденинът е химическо съединение, открито в гъбата Шийтаке, за което се твърди, че намалява нивата на холестерола в кръвта. Когато отслабваме, нашият холестерол естествено ще се повиши, тъй като повече холестерол, съхраняван в кръвта, се разсейва в кръвния поток. Така че, ако искате да поддържате холестерола си под контрол по време на вашето пътуване за отслабване, това е добра новина!

 

В-глюкан

B-глюканите са с високо съдържание на фибри, което може да ви накара да се чувствате сити за по-дълго време. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че b-глюканите могат директно да причинят загуба на тегло. Ако обаче искате да намалите леките закуски, щедра доза b-глюкани от вашата гъба шийтаке на прах може да ви помогне. Ако сте фен на суровите гъби шийтаке, имаме добри новини за вас. Половин чаша гъба шийтаке съдържа само десет калории, така че не се спирайте от по-острия им вкус. Те все още са лесни за талията!

 

Шийтаке на прах не е изключение. Една порция сушени гъби шийтаке на прах (петнадесет грама) съдържа само 44 калории. Tака че можете да ги включите в рецептите си без чувство за вина. Гъбата шийтаке също съдържа повечето от същите аминокиселини като месото. Tака че ако следвате веганска диета с надеждата да отслабнете, може да имате малко късмет!