5 мита за SEO

5 мита за SEO

SEO оптимизацията е област, в която няма и не може да има точни и еднозначещи правила. Алгоритмите на търсачките се актуализират, така че това, което е работило вчера, може да не работи днес.

Трудности могат да възникнат поради вина на неопитност на SEO оптимизатори.

Клиентите, които изискват незабавни резултати и не разбират много от „чисто“ придвижване, също възпрепятстват растежа на трафика.

Научете за 5 мита, които в 9 от 10 случая водят до загуба на време и пари в SEO придвижването.

Мит номер 1

Всеки може да се занимава със SEO оптимизиране.

Твърдението се основава на факта, че на пазара на услуги има много SEO-оптимизатори, които са проучили повърхностно темата и предлагат да решат проблема с достигането до ТОП-а. Техният опит е ограничен до 3-5-10 проекта, често със сходни теми. Това не е достатъчно, за да се разбере принципът на класиране на сайтове в резултатите от търсенето, да се дадат правилни съвети за вътрешна оптимизация, да се подобри използваемостта и да се използват ключови заявки.

SEO оптимизацията следва да се извършва от лице, което има поне 4-5 години опит с проекти по теми, започващи от магазини за авточасти до луксозни мебели по поръчка.

Мит номер 2

Сайтът Ви може да влезе в ТОП за 3 месеца.

Това не е възможно за сайта като цяло. Ще постигнете този резултат, ако придвижвате ресурс по 2-3 десетки нискочестотни ключови думи, които са включени в ТОП-20 или в ТОП-30 още преди началото на работата. Правилната вътрешна оптимизация е 90% шанс за постигане на този резултат.

Ако искате да привлечете търговски трафик в необходимия обем към високо конкурентен сайт, за 3 месеца няма как да постигнете такъв резултат. За нискочестотни заявки този период ще бъде 6-8 месеца, за високочестотни – 1-1,5 години. Обещанието за „ТОП-10 за 1 месец и удвояване на клиентите през първите 4 седмици“ е мит, за който сега вече знаете.

Мит номер 3

Безплатно SEO е възможно.

Да, ако правите всичко сами: от анализ на сайтове, ресурси на конкурентите до оформление на целеви страници и актуализации на съдържанието. Ще изгубите много време за проучване, преподаване, тестване и осъзнаване, че грешите. Вашето време е не по-малко ценно от Вашите пари. Ще успеете да повдигнете сайта единствено с индивидуални нискочестотни заявки, за които търговският трафик ще бъде минимален.

Не, ако планирате да играете „на чисто“ и да работите за резултат. За придвижване на високочестотни заявки в работата се включват SEO-оптимизатор, програмист, дизайнер на оформлението. Хората работят по сайта като цяло, върху отделни целеви страници, купуват връзки за трафик. В противен случай увеличавате показателя за откази, вместо да подобрите поведенческите фактори. Нужен е комплексен анализ и стратегия за достигане до ТОП-10, като се вземе предвид бизнес-нишата, позициите на най-близките конкуренти.

Мит номер 4

Сайтът трябва да е в ТОП-10

Не, това зависи от темата. Например, придвижвате стоматологични услуги и човек търси „спешна стоматологична помощ за вадене на зъб“? Тогава „златните“ позиции са 1-4. Хората не гледат след първите излезли резултати в търсенето, ако трябва да решат проблема спешно в следващите 2-3 часа.

Придвижвате магазин със сватбени рокли? Първите десет ще свършат работа, а също така и  вторите десет. Момичетата не купуват тези неща спонтанно и веднага. Те гледат, избират, сравняват. Поръчват след 3-4 седмици или дори по-късно. Конверсия от първите три позиции няма как точно да бъде прогнозирана, защото решението за покупка може да бъде взето след един, два, дори три месеца.

Мит номер 5

Оптимизаторът дава 100% гаранция за резултата

SEO е област, в която не можете да правите 100% прогнози. 2-3 извършени промени в работата на алгоритъма ще изтрият работата на оптимизатора, която той е извършвал в продължение на 3 месеца. Да се прогнозира дарен резултат може само косвено, въз основа на предварителен анализ на сайта, нишата, конкурентите.

Обещават Ви 100% гаранция? Помислете, доколко можете да се доверите на такава прогноза.

За всяка тема се премислят фактори за класиране. Необходимо е да се извърши предварителна оценка, за да разберете какъв резултат може да бъде постигнат в крайна сметка. По време на анализа е невъзможно да се вземат предвид всички фактори, възможно е да се пропусне нещо.

И това „нещо“ може да се разбере само в процеса на работата и да се вземе предвид за в бъдеще при оптимизиране на сайта. Избира се група ключови заявки и  може да се говори за гаранция за достигане до ТОП на 60-70-80% от тях. 100% гаранция в случай на SEO оптимизация е равна на опит за заблуда на клиента.

Опровергахме 5 популярни твърдения, които често пречат за правилната оценка на ситуацията при придвижване на уебсайт. Следете новините от нас, ще изпращаме и други тематични материали.